Artikelen en Publicaties

Lekker samen op les, dus individueel!

Voor de meeste mensen heel normaal: met elkaar op een terrasje zitten, in groepsverband sporten, met een groep een wandeltocht maken, klassikaal leren. Voor een hond zijn dit vaak moeilijke situaties. Bij honden komen prikkels anders binnen dan bij mensen. Zij beleven alles wat ze zien, horen en ruiken zeer intens. Hun reukvermogen is zo sterk dat het onze verbeelding te boven gaat. Groepsgewijs bezig zijn is voor honden daardoor veel intensiever, spannender en vermoeiender dan voor mensen. Wij kiezen daarom voor individuele lessen.

Op onderzoek uitEen veilige omgeving met mogelijkheden voor rust en ontspanning is voor een hond een voorwaarde om te kunnen leren en zich goed te ontwikkelen. Vanuit rust kan een hond meer aan, zal zijn spanning minder snel oplopen en daardoor zal hij beter om kunnen gaan met eventueel moeilijke situaties. Rust en ontspanning zijn gemakkelijker te realiseren in een individuele dan in een groepsles.

Om een hond iets te leren moeten we kijken wat voor deze hond belangrijk is, hoe hij de wereld beleeft en wat zijn behoeften zijn. Dit is onder meer afhankelijk van zijn persoonlijkheid en karakter. Een individuele les maakt het mogelijk hierop in te spelen.

Iedere hond is anders
Voor iedere hond is het belangrijk om vrienden te maken, de zintuigen te gebruiken en zijn omgeving als veilig te ervaren. Maar hoe hij dit bereikt, verschilt van hond tot hond want iedere hond heeft zijn eigen karakter. Er zijn actieve, rustige, initiatiefrijke, onafhankelijke of juist afhankelijke honden. Door een groepsles kan een introverte hond nog meer in zichzelf keren en alle prikkels kunnen een drukke hond bijna laten exploderen. Bij een individuele les kun je de omgeving meer onder controle houden waardoor je een afhankelijke hond kan laten zien dat hij het ook alleen kan. Of een hond die lekker zelfstandig is laten merken dat de eigenaar best leuk is om mee samen te werken. Een ongeleid projectiel kun je makkelijker leren zich te concentreren omdat er minder prikkels zijn. Sommige honden kunnen direct aan de slag, andere honden moeten eerst wat energie kwijt of juist ontspannen voordat ze zich kunnen concentreren op de les. In een individuele les kunnen we inspelen op de individuele behoeften van hond en eigenaar.

Vrienden en sociale contacten
VriendenLang is gedacht dat een groepsles nodig is om een sociale hond te krijgen. Een hond heeft vrienden nodig, maar hoeft niet met elke hond bevriend te zijn. Om vriendschap te leren sluiten, is het belangrijk dat hij goede ervaringen opdoet met andere honden. Het ontmoeten van honden tijdens een groepsles is daarvoor niet essentieel. Helemaal niet als deze honden bijvoorbeeld te wild zijn voor jouw hond. Maar ook sociale honden in de groep kunnen voor te veel prikkels zorgen. Vrienden zijn honden waar een hond echt tijd mee doorbrengt, soms samen mee wandelt, die hij vertrouwt en waarbij hij zich kan ontspannen. Kies een hond als vriend die voorspelbaar is in zijn gedrag en die door subtiele hondentaal laat zien wat hij prettig vindt en wat niet, een echt snuffelmaatje. Een hond waar jouw hond zich aan kan spiegelen, waarvan hij kan leren en waardoor zijn zelfvertrouwen groeit. Dit zijn honden die je als eigenaar uit kunt kiezen, in het park of in het bos. Misschien heeft een kennis of goede vriend wel zo’n fijne vriend voor jouw hond. Het opbouwen van vriendschappen kan één van de leerdoelen zijn van een individuele les.

Zintuigen
Kijkende hondEen hond gebruikt zijn zintuigen om de omgeving te onderzoeken en te leren kennen. Hij gebruikt ze ook om een andere hond te leren kennen. Zelfs als deze hond zich op grote afstand bevindt. Een individuele les kan inspringen op het gebruik van de zintuigen om een vreemde honden te leren kennen. Door zijn waarnemingen leert de hond sociale vaardigheden en ervaart hij dat hij keuzes kan maken. Als een hond in de verte een andere hond ziet, zal hij in eerste instantie kijken naar de andere hond. Wie is het, wat zijn de intenties? Hij leest de hondentaal. Daarnaast richt de hond de oren op en hij steekt zijn neus in de lucht om geluid en geur op te vangen van de andere hond. Zo krijgt een hond al een duidelijke eerste indruk van een voor hem vreemde hond. En kan hij vervolgens een keuze maken. Bijvoorbeeld; deze hond kan ik naderen of heeft hij dat liever niet? De hond leert zijn zintuigen optimaal gebruiken. Het ontwikkelen van deze vaardigheden is veel moeilijker als een hond geconfronteerd wordt met meerdere honden vrij dicht bij elkaar in een groepsles.

Onze voorkeur; de individuele les
TeamEn het mooiste aan een individuele les, zeker als deze in een natuurlijke omgeving plaatsvindt, is dat je samen tijd doorbrengt; quality time. Bij Hondsgewijs leer je in de individuele lessen waardevolle activiteiten om tijdens de wandeling te ondernemen, je leert te focussen op de behoeften en de communicatie van jouw hond. Je zult genieten van de ontspanning en het plezier dat je hond laat zien. Je bent intensief bezig met het versterken van jullie band.

Kijk eens bij onze cursussen.



Dit artikel is geschreven door Hondsgewijs (hondengedragsdeskundigen Esther van Workum en Sofie Bardoel).
Overname is niet toegestaan zonder toestemming van Hondsgewijs.
Delen van het artikel met vermelding op bv. social media wordt op prijs gesteld.
Vragen? Neem contact op met Hondsgewijs.

  Made by MOS