Artikelen en Publicaties

Maak een goede start met je pup

De aanschaf van een pup is een bewuste keuze. Je weet zeker dat je tijd hebt om een pup op te voeden. Je vindt het niet erg om af en toe plas of poep in huis te vinden en doet niet moeilijk over een verscheurd boek of een kapotte schoen. Je realiseert je dat na de schattige puppytijd de vaak lastige pubertijd komt en dat het twee of drie jaar kan duren voor het pupje een goed opgevoede volwassen hond is. Als je nog twijfelt over dit soort zaken, is het misschien net zo leuk om voor een volwassen hond te kiezen die een nieuw thuis zoekt.

Slapende pupsHeb je echter de keuze voor een pup gemaakt, dan dienen zich weer nieuwe vragen aan. De belangrijkste is: welk type hond past het best in mijn leven? Het antwoord op die vraag bepaalt voor een groot deel je keuze. Het helpt je antwoord te vinden op vragen als ‘wil ik een rashond of een kruising, een grote of een kleine, een langharige of een kortharige hond?’ Een hondengedragsdeskundige kan je verder helpen bij het vinden van antwoorden.

Heb je de keuze voor het soort hond eenmaal gemaakt, dan ga je op zoek. Maar waar ga je zoeken? Wat is een goede fokker en hoe zie je dat? En hoe belangrijk is de invloed van die fokker eigenlijk?

De invloed van de fokker en het nest op de pup.
Gezondheid is belangrijk voor het welzijn van een hond. Een goede fokker kiest daarom met zorg de ouders waarmee hij/zij fokt om erfelijke gebreken en inteelt te voorkomen. Daarnaast is de omgeving waarin de pup opgroeit: De zorg van de fokker, de aanwezigheid van volwassen honden en andere dieren, de ervaringen die de fokker de pup laat opdoen, van grote invloed op de ontwikkeling van de pup. Erfelijke aanleg en omgevingsfactoren samen bepalen de mate van stabiliteit, leervermogen, vertrouwen, herstelvermogen, die een pup heeft. Gebreken in deze fase van het leven van een pup kunnen grote gevolgen hebben voor de rest van zijn leven.

Het uitzoeken van een goede fokker.
Stel vervolgens voor jezelf onderstaande vragen:

  • Is de moeder van de pups aanwezig?
    5 weken samen met mamaEen moederhond hoeft niet constant in dezelfde ruimte te verblijven als de pups, maar moet absoluut aanwezig zijn op hetzelfde adres. Je moet haar kunnen zien en kunnen vaststellen dat ze er gezond uitziet en zich sociaal gedraagt. Als de moederhond niet aanwezig is, kan er sprake zijn van hondenhandel of fokken op grote schaal. Ook een paar pups in een bijkeuken zonder moeder kan hierop wijzen. Honden afkomstig van dit soort adressen hebben vaak grote erfelijke gebreken en zijn te weinig gesocialiseerd om uiteindelijk goed in een gezin te kunnen functioneren. Neem een hond uit zo’n situatie niet mee naar huis, hoe schattig of zielig het er ook uitziet. De kans op gedragsproblemen en hoge dierenartskosten is groot.
  • Op welke leeftijd mogen de pups het nest verlaten van de fokker?
    De meeste pups gaan met ongeveer acht weken naar hun nieuwe gezin. In deze periode zitten veel pups in een angstfase. Het samenvallen van de verhuizing met de angstfase kan grote invloed hebben op het gedrag van de pup. De pup kan juist in deze fase onzekerheid ontwikkelen. Als de hond van een goede fokker komt en goede ouders heeft kan misschien geregeld worden de pup later op te halen. Bijvoorbeeld met tien weken. Een pup kan in deze periode nog veel leren van de moeder en de pup is in zijn veilige omgeving gedurende een moeilijke periode van zijn leven. Als dit niet tot de mogelijkheden behoort, is het belangrijk de pup te beschermen tegen te veel prikkels. Onderneem niet te veel. In de eerste weken is er in zijn nieuwe huis en de omgeving daarvan al genoeg te ontdekken.
  • Hoe is de moeder?
    Is de moederhond sociaal? Is ze ontspannen en vrij naar mensen ? Toont ze geen angst? Zijn er nog andere volwassen honden aanwezig? En zijn deze ook sociaal? Jonge pups leren veel van volwassen honden. Hebben de volwassen honden ongewenst gedrag of zijn ze angstig, dan nemen pups dat al op jonge leeftijd van ze over.
  • Wat is er voor de pups te doen/wat biedt de fokker de pups aan?
    Pups hebben de eerste weken voldoende rust en weinig prikkels nodig. Maar daarna moet er genoeg te doen en veel te ontdekken zijn. Kunnen de pups aan dingen kauwen en snuffelen? Onderneemt de fokker dingen om de pups te socialiseren? Is er een tuin waar ze regelmatig in mogen?
  • Stimuleert de fokker bezoek van aanstaande eigenaren?
    Voor de pup is het fijn als de nieuwe eigenaar al een paar keer op bezoek kan komen. Zo ben je geen vreemde voor de pup als hij met je mee naar huis gaat. Ook is het goed om een doek met de geur van het nieuwe huis bij het nest te leggen. De pup maakt dan al kennis met deze geur. Het zegt iets over de kwaliteit van de fokker als hij of zij je stimuleert vaker op bezoek te komen.
  • Bereidt de fokker de pups voor op hun vertrek?
    Bijna alle pups worden met de auto opgehaald. De fokker kan pups al aan de auto laten wennen door ze een paar keer samen met de moederhond een auto te laten verkennen en een klein stukje te rijden. Natuurlijk met als voorwaarde dat zij daar geen moeite mee heeft.

Het ophalen van de pup.
De wereld ontdekkenDe reis naar het nieuwe huis is soms lang. Zorg dat je de pup niet alleen ophaalt, maar dat je iemand meeneemt, zodat hij vastgehouden kan worden of tegen iemand aan kan liggen gedurende de reis. Neem een kleedje of iets dergelijks uit het nest mee voor de pup. De geur hiervan kan geruststellend werken. Moet de pup tussendoor plassen, zorg dan voor een licht lijntje waar de pup aan vast zit zodat hij niet weg kan lopen. Probeer een paar uur voor het donker wordt thuis aan te komen. Zo heeft de pup nog een tijd om te wennen voordat de nacht invalt.

De pup in zijn nieuwe huis.
Thuis aangekomen is het verstandig de pup eerst even buiten te laten zodat hij zijn behoefte kan doen. Eenmaal binnen is het goed om de pup lekker rond te laten snuffelen en zijn gang te laten gaan. Ga ergens op de grond zitten zodat de pup altijd voor steun bij je terecht kan. Zijn er kinderen in huis, spreek dan met ze af dat ze de pup alleen mogen aanraken als hij naar hen toe komt. Zo kan de pup alle indrukken in zich opnemen of gaan slapen als hij daar behoefte aan heeft. Geef de pup in ieder geval de eerste twee weken hetzelfde voer als de fokker gaf. De overgang naar het nieuwe leven moet zo gemakkelijk mogelijk zijn. Geef je gelijk nieuw voer dan is er kans op buikpijn en dat is niet gewenst in de eerste periode. Vergeet geen water neer te zetten. Het is belangrijk dat een hond altijd water kan drinken. Voor de zindelijkheidstraining is het belangrijk dat er goed op de pup gelet wordt. Wordt de pup onrustig, laat hem dan naar buiten. Daarnaast moet de pup na het slapen, eten en spelen even naar buiten zodat de kans dat hij zijn behoefte in huis doet het kleinst is. Straf een pup nooit als het fout gaat.

De overgang naar het nieuwe huis is voor de pup erg heftig. De pup heeft ineens geen moeder meer en hij moet alle broers en zusjes missen. Alle geuren zijn nieuw. Ook de omgeving en mensen zijn zo goed als onbekend. De pup weet niet wat er gaat gebeuren. Een zeer onzekere situatie dus. Om het voor de pup zo makkelijk mogelijk te maken is het bieden van steun zeer belangrijk. Zorg dat je de pup beschermt en dat hij altijd bij je kan zijn in de eerste dagen van zijn nieuwe leven.

De eerste nachten is het belangrijk dat de pup niet alleen is. Laat hem bij je op de slaapkamer slapen, eventueel in een bench. Hij is dan niet alleen en jij wordt wakker als hij moet plassen. Is dit niet mogelijk ga dan een aantal nachten in de huiskamer bij de pup slapen zodat hij niet alleen is en leert dat de omgeving veilig is.

Lees ook het artikel "Pups en socialiseren" op onze site www.hondsgewijs.nl



Dit artikel is geschreven door Hondsgewijs (hondengedragsdeskundigen Esther van Workum en Sofie Bardoel).
Overname is niet toegestaan zonder toestemming van Hondsgewijs.
Delen van het artikel met vermelding op bv. social media wordt op prijs gesteld.
Vragen? Neem contact op met Hondsgewijs.

  Made by MOS