Voor iedere pup komt het moment dat hij meegaat naar zijn nieuwe huis. Een hele stap voor de pup! Maar ook voor de nieuwe eigenaar die ineens een jonge hond in huis krijgt. De eerste week moet een rustige week worden. De pup heeft ruimte en tijd nodig om de nieuwe situatie in zich op te nemen. Verwacht niet veel van je pup en zorg dat er weinig mensen op bezoek komen.
Socialisatie van een hond vindt plaats gedurende zijn hele leven. Vooral tot een leeftijd van één jaar moet er veel energie in gestopt worden. De eerste 14 weken zijn daarin essentieel. Dit betekent niet dat de pup alles moet hebben gezien voor hij 14 weken is. Je overspoelt hem dan met ervaringen zonder dat hij deze kan verwerken. Honden blijven uiteindelijk hun hele leven leren, er is dus tijd genoeg. Bij een goede socialisatie maakt de pup geleidelijk aan goede gebeurtenissen mee. Er moet hierbij een geschikte interactie plaatsvinden tussen de pup en zijn omgeving. Belangrijk is dat hij tijd krijgt om de ervaringen te laten bezinken. De hoeveelheid ervaringen hoeft niet groot te zijn, als ze maar goed zijn.
Onderschat de kracht van één ervaring niet. Eén negatieve ervaring kan voor een hond al genoeg zijn om angst of ongewenst gedrag te ontwikkelen.
Nog steeds wordt geadviseerd snel en veel te socialiseren. Daarmee wordt bedoeld dat de pup snel zo veel mogelijk mee moet maken vóór de leeftijd van 14 weken. Er wordt aangeraden om naar de markt te gaan, de stad in, het schoolplein op, op puppycursus etc. Het tegendeel is waar. Als er veel wordt gedaan in korte tijd, krijgt de pup te veel prikkels binnen en ontstaat stress. Het lichaam wordt gespannen en hierdoor wordt de pup weer gevoeliger voor prikkels waardoor hij ook reactiever kan worden. De pup kan gaan blaffen naar honden en mensen, tegen je op gaan springen of in de riem gaan bijten. Gedrag wat niet gewenst is. Maar ook gedrag waarmee je pup laat zien: wat je nu met me doet kan ik niet aan. Help me! Veel stress maakt leren moeilijk.
Zo lang een hond rustig en kalm is kan hij dingen leren. Kijk naar je hond. Wat kan hij aan? Wat kan hij niet aan? Als een pup veel kalmerende signalen (bv gapen, wegkijken) of stress signalen (bv hyperactief, blaffen, rijden) gaat gebruiken moet je een stapje terug doen. Het herkennen en interpreteren van deze signalen wordt uitgebreid behandeld in onze cursussen.
Pak dingen stapsgewijs aan en geef de pup de tijd.
Voorbeeld: Een pup vindt mensen en honden spannend. Het is belangrijk dat je daarmee aan de slag gaat. Ga niet naar een plek waar veel mensen zijn. Ga naar een plek waar af en toe iemand voorbij loopt en laat hem daar eerst aan wennen. Vindt een hond verkeer eng, ga dan langzaam meer verkeer opzoeken, maar begin op een plek waar hij op een afstand naar verkeer dat af en toe voorbij komt kan kijken. Zorg dat prikkels niet te overdadig worden.
Voorbeeld: De hond is bang voor een object zoals een vuilnisbak. Ga met een boog naar het object toe en raak hem aan. De hond kijkt toe en krijgt zo de informatie dat er niets ernstigs gebeurd wanneer je het object nadert of zelfs aanraakt. Vraag je hond met een vriendelijke en zachte stem of hij ook dichterbij wil komen. Trek hem er niet naar toe met de lijn. Geef hem de tijd die hij nodig heeft met het object vertrouwd te raken. Vaak zie je dat hij ongerust dichterbij komt en bij de laatste centimeter voor het object steeds langer en langer wordt, zoals een trekharmonica. Voorzichtig zal hij het object met de neus aanraken en eerst een stap terug doen om te zien hoe het object reageert. Als er logischerwijs geen reactie komt, zal hij er nog eens heen gaan tot hij de zaak ongevaarlijk en zelfs onspectaculair vindt. Durft hij de eerste keer niet dichterbij te komen dan is dat helemaal niet erg, dwing hem niet. De ervaring die de pup op afstand krijgt zal er waarschijnlijk voor zorgen dat hij na verloop van tijd toch dichter bij durft te komen. Het is belangrijk dat de hond zelf de ervaring krijgt hoe hij met dergelijke situaties om moet gaan. Daarbij krijgt hij van jou als eigenaar ondersteuning.
Iedere pup heeft een eigen karakter. Dit karakter wordt bepaald door aangeboren natuurlijke eigenschappen maar ook door alle ervaringen die de pup vanaf zijn geboorte wel of juist niet heeft gehad. Elke individuele pup leert op zijn eigen manier, in zijn eigen tempo. Hierdoor zal socialisatie voor elke pup anders verlopen. In onze lessen spelen wij in op de ontwikkeling en de behoeften van de individuele hond.
Slapen is nodig om uit te rusten en ervaringen te verwerken. Honden slapen veel! Een hond heeft gemiddeld 18 tot 20 uur slaap per etmaal (24 uur) nodig. Een pup zelfs nog meer. Let erop dat je pup veel rustmomenten krijgt en niet wordt gestoord wanneer hij slaapt. De snelle groei van het lichaam en de ontwikkeling van de hersenen van de pup kosten veel energie. Krijgt de pup niet genoeg rust, dan kan hij overbelast raken en kan daardoor ook hyperactief, nerveus, en prikkelbaar worden.
Voor de pup is het heerlijk als hij op zijn eigen tempo van alles kan uitproberen en ontdekken. Hij leert door eigen ervaring wat de consequenties kunnen zijn van een keuze die hij maakt. En hij raakt spelenderwijs vertrouwd met de wereld om hem heen. Als eigenaar heb je de verantwoordelijkheid om de grenzen van je pup te bewaken en hem voor onveilige situaties en vermoeidheid te behoeden.
Kijk naar je hond en geniet!
Dit artikel is geschreven door Hondsgewijs (hondengedragsdeskundigen Esther van Workum en Sofie Bardoel).
Overname is niet toegestaan zonder toestemming van Hondsgewijs.
Delen van het artikel met vermelding op bv. social media wordt op prijs gesteld.
Vragen? Neem contact op met Hondsgewijs.
Deel dit artikel op facebook | |
Deel dit artikel op twitter |