Praktijkervaringen

Het verhaal van Yara

Yara is een Friese stabij teefje van 3 jaar oud. Als pup van 8 weken kwam ze in 2012 bij ons in Nijmegen wonen. Yara bleek al snel een onzeker hondje te zijn, afwachtend, angstig maar ook wel nieuwsgierig. De onzekerheid en angst hoort een beetje bij het karakter van de stabij maar toch bleef het ondanks de gebruikelijke puppy en basiscursussen teveel aanwezig en zocht ik professionele hulp. De thema avonden van Hondsgewijs trokken mijn aandacht en spraken mij zo aan dat ik bij Sofie gestart ben met speurles met Yara.

Yara was een onzekere hond, snel angstig in vreemde situaties. Ik werd daar ook onzeker door en werd door allerlei mensen in mijn omgeving op heel veel verschillende manieren geadviseerd. Wat niet altijd de juiste adviezen bleken te zijn.

Allereerst ben ik door de thema avonden de hondentaal Yara beter gaan begrijpen en vooral haal signalen beter gaan zien en lezen. Daarnaast is de avond over stress heel zinvol geweest voor mij. Een belangrijk advies van Sofie was dat je je hond bescherming mag bieden. Dat raden namelijk al die goed bedoelende mensen in mijn omgeving allemaal af. “Je hond moet het zelf uitzoeken anders leert ze het nooit” was een veel gehoord advies. Ook het advies tot speurspelletjes in huis was een hele waardevolle. Verstop iets lekkers in een doosje wat ze moet zoeken en kapotscheuren. Dit verhoogde het niveau van zelfvertrouwen bij Yara aanzienlijk.
Dan natuurlijk de speurlessen op zich, de adviezen hoe haar te volgen en naar haar te kijken. Tijdens deze lessen zag ik een leuke andere kant van Yara naar voren komen, namelijk dat ze een hele goede speurhond is en hier zienderogen sterker door werd.
Momenteel speuren we behoorlijk uitgebreid en dat is elke keer weer feest.

Yara is veel zelfverzekerder geworden. Het mooiste inzicht wat we hebben gekregen is dat je je hond ten allen tijde mag steunen als je ziet dat dat nodig is! En ook hoe je die steun dan kan bieden. Daardoor zijn we echte maatjes geworden en heb ik een blije hond om me heen dartelen. Ook ik voel me veel zekerder door dat ik veel beter kan zien wat er met Yara gebeurd en hoe te handelen in bepaalde situaties.

Het is een super fijne ervaring en we hopen nog een tijd door te kunnen gaan met de speurlessen bij Sofie.

Gini


Terug
  Made by MOS