Praktijkervaringen

Het verhaal van Tony

Voor het gedrag van mijn hond Tony heb ik op aanraden van de dierenarts contact opgenomen met “Hondsgewijs” en dat is bijzonder goed bevallen.

Tony is een kruising boxer reu van 5 jaar oud die ik toen hij 3 jaar was uit het asiel heb gehaald. Hij is een vriendelijke, rustige, zachtaardige, wat terughoudende hond die over het algemeen goed luistert. Het laatste half jaar heeft Tony echter 3 incidenten gehad met andere honden. In alle gevallen beet hij de hond in het oor, hield vast en was moeilijk los te krijgen, met behoorlijke schade als gevolg. De honden moesten behandeld worden door de dierenarts en ook ik liep hierbij verwondingen op.

Esther en Sofie hebben een bijzondere aanpak die er toe geleid heeft dat Tony’s gedrag enorm verbeterd is en dat ik ook beter snap hoe een hond zich in sommige situaties kan gedragen.

We zijn begonnen om escalerende situaties te voorkomen. Voor de veiligheid maar ook om te voorkomen dat Tony in de aanval kon gaan. De eerste periode zijn we alleen op rustige en overzichtelijke plaatsen gaan lopen. Hierdoor kon Tony tot rust komen. Daarnaast hebben we gekeken wat er verder in Tony’s leven kon veranderen om zijn spanningsniveau naar beneden te krijgen. Ik leerde Tony’s lichaamstaal steeds beter lezen waardoor ik nu zie wat Tony wel en niet aankan maar ook hoe ik Tony kan steunen. Tony begon al snel te ontspannen, hij ging meer slapen waardoor hij nog verder tot rust kwam. Na een paar weken zijn we stap voor stap het contact met andere honden weer gaan opbouwen. Eerst op een behoorlijke afstand en geleidelijk aan dichterbij.
Tony heeft geleerd dat hij zelf de keuze heeft of hij wel of niet contact wil maken met een andere hond. Hij heeft geleerd dat hij in plaats van aan te vallen ook weg kan lopen en dat ik hem hier in steun.

Het behandelingstraject is zeer persoonlijk gericht (op hond en baas) en dat is volgens mij het enige wat echt helpt bij een dergelijk probleem als bij Tony. Daarnaast zijn er vele manieren om samen met Hondsgewijs meer te weten te komen over het gedrag van een hond, theorie lessen, leerzame wandelingen, literatuur etc., etc.

Nu, een half jaar later gaat het werkelijk ontzettend goed. De maanden februari en maart heb ik gebruikt om Tony meer met honden weer in aanraking te laten komen en dit ging tot (mijn) grote verrassing van begin af aan erg goed. We kunnen weer in vrijwel alle gebieden wandelen en de interactie met andere honden verloopt erg goed. Ook is mij duidelijk dat hij absoluut niks kwaads in z’n lijf heeft. Hij is relaxed en sociaal.

Heel prettig is dat ik ook veel geleerd heb van de trainingssessies. Hele smalle paadjes vermijd ik (sterker nog, Tony loopt daar van weg!) en ik kijk goed naar de onderlinge signalen.

Kortom, de training heeft enorm goed geholpen en daar ben ik zeer dankbaar om.

Robin


Terug
  Made by MOS