Praktijkervaringen

Het verhaal van Hugo

Toen Hugo, onze langharige Weimaraner ongeveer anderhalf was, heb ik Hondsgewijs leren kennen. Ik had al enige individuele trainingen met hem bij anderen gevolgd maar ik bleef tegen zaken aanlopen. Met name het trekken aan de lijn, het opspringen tegen bijna iedereen en het geblaf in de auto.

Esther stuurde mij een 'zeer uitgebreid' intake formulier en kwam op huisbezoek. Tijdens het prettige gesprek wat volgde, werd duidelijk dat mijn man en met name ik Hugo regelmatig overprikkelden, met alle gevolgen van dien. Ik dacht dat wanneer ik dagelijks met hem wandelde in het bos, waar hij lekker los kon rennen, hem daar een plezier mee deed. Ik had er nooit bij stilgestaan dat er altijd situaties kunnen ontstaan (bijvoorbeeld het ontmoeten van andere honden), die stress opleveren en dat die stress met rust weer 'uit' de hond moet ebben.

Ik ben eerst alleen, en later met mijn man naar de thema avond 'Hondentaal' geweest die zij samen met collega Sofie Bardoel organiseert. Daarin werd duidelijk uitgelegd door middel van tekst en filmpjes wat verschillende signalen zijn en dat honden onderling kalmerende signalen afgeven om confrontaties te vermijden. Wat een verademing was dit.

Daarna heb ik een pakket met een aantal individuele lessen afgenomen. Tijdens deze lessen wandelden we samen met Hugo in het bos. Er werd uitgebreid stilgestaan wanneer Hugo een andere hond ontmoette en hoe hij hierop reageerde. Zodat ik het geleerde van de thema-avond in praktijk kon brengen. Ik heb Esther tijdens deze lessen als zeer prettig en rustig ervaren in het geven van tips en uitleg. Ik ben op haar aanraden gaan wandelen met een lange lijn en tijdens de wandelingen in het bos heb ik Hugo met regelmaat op advies aangelijnd zodat hij kon ervaren dat het wandelen aan de lijn ook leuk kan zijn. We strooiden dan snacks uit die hij op moest speuren. Deze wandelingen waren erg ontspannen voor Hugo, maar ook voor mij. Ook heb ik tips gekregen voor het geblaf in de auto en het opspringen tegen mensen. Hiermee kon ik heel goed zelf aan de slag.

Al met al heeft het mijn man en mij zoveel opgeleverd! Hugo luistert beter omdat hij meer rust krijgt en het opspringen tegen mensen is stukken verminderd. We zijn heel gelukkig met het resultaat tot nu toe. Ik kan iedereen aanraden om de combinatie, het volgen van de thema-avond en een aantal lessen om het geleerde in praktijk te brengen af te nemen.

Manja en Martijn uit Arnhem


Terug
  Made by MOS