Artikelen en Publicaties

Zindelijkheid

RottweilerpupHoewel honden nestdieren zijn en hun ‘nest’ over het algemeen niet willen bevuilen is zindelijkheid niet aangeboren bij honden. Een pup moet leren dat hij niet in huis mag plassen. Ook heeft een pup tijd nodig om zijn sluitspier te trainen. De zindelijkheidstraining kan dagen tot maanden in beslag nemen. Het is normaal als je hond na vijf maanden nog af en toe in huis plast.

Hieronder volgt een zindelijkheidsprogramma voor pups. Volwassen honden die niet hebben geleerd om zindelijk te worden kunnen het zelfde programma volgen. In deze gevallen moet wel uitgesloten worden dat de onzindelijkheid geen medische oorzaak heeft.

Iedere keer na het slapen, eten en spelen moet de hond de mogelijkheid krijgen zijn behoefte te doen, ga dan even met hem naar buiten. Wanneer hij onrustig wordt, naar de deur loopt of cirkelend naar een plek op zoek gaat, neem je de hond gelijk mee naar buiten. Zorg er voor dat de hond op een veldje of op de groenstrook plast. Zo raakt hij er het snelst aan gewend om niet op straat te plassen. Hoe sneller je op de signalen reageert, hoe sneller de hond zindelijk is en begrijpt dat hij zijn behoefte niet binnen hoort te doen. In de zomer kun je de tuindeur open houden zodat de hond zelf naar buiten kan. Veel pups moeten 15-30 minuten na de maaltijd uit, soms eerder in ieder geval minstens 6-8 keer per dag. Overdag het liefst iedere 1-2 uur en ‘s Nachts om de 3-4 uur, je hoeft een pup er niet voor wakker te maken.
Laat de hond altijd even rondlopen of snuffelen nadat hij zijn behoefte heeft gedaan. Zo voorkom je dat de hond het plassen en poepen uitstelt, omdat hij weet dat hij gelijk daarna terug naar huis moet. Als je hond zelf terug naar huis wil mag dat natuurlijk. Beloon je hond als hij buiten heeft geplast of gepoept. Een beloning met je stem is meestal al genoeg.

PlassenWordt niet boos en straf niet als de hond toch zijn behoefte in huis heeft gedaan. Dit kan een averechts effect hebben. Door te straffen geef je extra aandacht aan de plas of poep in huis, daardoor kan een hond besluiten om dat juist wel te doen, hij krijgt immers aandacht voor het gedrag. Daarbij is straffen een ingewikkelde en niet gewenste omgang met je hond. Een boze reactie komt voor de hond vaak vanuit het niets. Als eigenaar wordt je voor je hond onvoorspelbaar. Dit kan alleen maar voor onzekerheid zorgen bij je hond. Hierover meer in onze opvoedgids `In dialoog met je hond`.
Als je hond zijn behoeften in huis heeft gedaan, ruim het dan op (liefs niet in het bijzijn van de hond) en besteed er verder geen aandacht aan. Dit is de beste manier om vooruitgang te maken in de zindelijkheidstraining.

Het kan helpen om een onzindelijke hond gedurende de nacht op de slaapkamer te laten slapen. Je merkt dan snel dat de hond naar buiten moet.

Als er ondanks een goede opbouw geen vooruitgang wordt geboekt is het verstandig om de dierenarts te raadplegen. Er kan altijd een lichamelijk oorzaak zijn voor onzindelijkheid.

Succes!Dit artikel is geschreven door Hondsgewijs (hondengedragsdeskundigen Esther van Workum en Sofie Bardoel).
Overname is niet toegestaan zonder toestemming van Hondsgewijs.
Delen van het artikel met vermelding op bv. social media wordt op prijs gesteld.
Vragen? Neem contact op met Hondsgewijs.

  Made by MOS